Etiquetes

dimecres, 18 de gener del 2017

PERQUÈ - PER A QUÈ

PER A QUÈ – PERQUÈ

a)

Per a què ...? = per a quina cosa ...? = amb quina finalitat ...?

per a què vols el martell?

Només és correcta si és interrogativa i equival a "per a quina cosa" o "amb quina finalitat"

Tantes hores de feina dedicades, per a què?

El tècnic ens explicarà per a què serveix això. (interrogativa indirecta)

b)

*per a què (o per a que) > a fi que = perquè (+ subjuntiu)

conjunció de finalitat

us telefonem perquè ens digueu si accepteu l'oferta
Cal dir "perquè" quan no encapçala una interrogació sinó que és una conjunció que podem substituir per: "a fi que"= "per tal que" = "perquè"


dimarts, 10 de gener del 2017

VERB PROBLEMÀTIC

Consideracions al voltant del verb INFORMAR: (extret de la pàgina de gencat.cat  OPTIMOT)

enllaç directe a la fitxa d'optimot

Títol

informar algú d'alguna cosa (substitució pronominal) 

informar (règim verbal) 

Resposta

El verb informar és transitiu i exigeix un complement directe de persona: Informarem el director de la caiguda dels preus. També admet, com es veu en l'exemple, un altre complement introduït amb una preposició (de la caiguda dels preus o bé sobre la caiguda dels preus). En aquest cas, es tracta d'un complement preposicional: s'informa d'alguna cosa o sobre alguna cosa. El verb informar també admet una oració introduïda per la conjunció que. El complement introduït per la preposició de (o sobre) cau davant de la conjunció que: Informarem el director que no podem apujar els preus.

En ocasions pot convenir, per evitar repeticions, fer la substitució dels dos complements (el directe i el preposicional introduït per la preposició de) pels pronoms corresponents. Per exemple: Li oferim un pla d'ampliació de la seva assegurança de la llar. Vingui a l'oficina i el n'informarem. En aquest cas, els pronoms el i n' (en) substitueixen, respectivament, el complement directe de persona (a vostè) i el complement preposicional (del pla d'ampliació de la seva assegurança de la llar).

Si es vol evitar aquesta combinació de pronoms perquè resulta forçada, es pot o bé canviar el tractament personal i escollir la segona forma de plural (us n'informarem), o bé, si es vol mantenir el tractament de vostè, es pot optar per no fer la substitució del complement preposicional: Vingui a l'oficina i l'informarem del pla.